طبق اعلام خاندوزی، وزیر اقتصاد «با توجه به سهمی که ارزشافزوده پرداختی در گمرکات کشور دارد و واردکنندگان ماشینآلات بخش تولید به صورت علیالحساب مکلف شده بودند ضمانت بانکی در اختیار گمرک بگذارند که برای تسهیل این مهم از هفته آینده قرار شد این افراد با سپرده چکی محموله خود را ترخیص کنند.»
آمارها نشان میدهند که سهم سرمایهگذاری در ماشینآلات در سال ۸۵ نزدیک به ۶۰ درصد بوده، در حالی که این سهم در سال گذشته به حدود ۴۰ درصد رسیده و ۷۹ هزار میلیارد تومان حجم حقیقی انباشت سرمایه در ماشینآلات به ۵۰ درصد کاهش داشته است.
به این ترتیب، طبق آمارهای رسمی ارائهشده، رشد سرمایهگذاری در ماشینآلات در سال گذشته ۴/۶ درصد به ثبت رسیده و حجم حقیقی انباشت سرمایه در بخش ماشینآلات در سه فصل ابتدایی ۱۴۰۱ حدود ۳۱ هزار میلیارد تومان تخمین زده شده است. این در حالی است که به واسطه ماشینآلات فرسوده هزینههای تولید، به مراتب افزایش یافته و میانگین عمر ماشینآلات معدنی و تجهیزات مصرفی در کشور به ۲۰ تا ۳۰ سال رسیده است.
در این باره ابوالفضل روغنی، رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا میگوید: در این رابطه ابوالفضل روغنیگلپایگانی رییس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران در گفتوگو با خبرنگار «جهانصنعت» گفت: امروز مهمترین مساله کشور گیر افتادن در تله رشد منفی است و هدفگذاری رشد ۸ درصدی که بهزعم بسیاری از فعالان اقتصادی زیرساخت آن فراهم نیست با همین اولویت مطرح شده است. به نظر میرسد آقای خاندوزی و دولت تسهیل سرمایهگذاری و تولید را از مسیر روانسازی واردات مواد اولیه- ماشینآلات در دستور کار قرار دادهاند. این اقدام بسیار شایسته است و مورد اقبال صنعتگران کشور قرار گرفته، زیرا میتواند منجر به کاهش هزینههای اضافی و معطلی ماشینآلات در ورودیهای گمرک شود.
روغنیگلپایگانی تصریح کرد: با این حال باید خطاب به دولت و وزیر اقتصاد بگویم که این موضوع صرفا یکی از موانع سر راه تولید و بخشی از مشکلات بوده است، زیرا مشکلات پیچیده و زنجیرهای داریم که دومینووار به هم وصل هستند. این بخشنامه قدم نخست است که امیدوارم از این دست تصمیمات برای حوزههای دیگر همچون تامین مواد اولیه و… هم گرفته شود.
وی افزود: در واقع یکی از موانع مهم در مسیر تولید دستاندازی و مشکلات اساسی است که در گمرکات کشور وجود دارد؛ به عنوان نمونه تولیدکنندگان به دلیل نداشتن منابع مالی مناسب متحمل دموراژهای سنگین میشوند. به این معنا که تولیدکنندگان گاهی اوقات کالا و مواد اولیهای را وارد میکنند که دیگر ارزش ترخیص کردن ندارد، زیرا در مدت طولانی و عدم تامین مالی دموراژهای سنگین خوردهاند که این موضوع منجر به شکست و تحمیل ضرر هنگفت به بسیاری از تولیدکنندگان میشود.
این فعال صنعتی ادامه داد: از سوی دیگر اگر دولت واقعا قصد تسهیلگری در مسیر تولید و صنعت را دارد میتواند لغو تعهد ارزی برای کالاهای با ارزشافزوده بالا را در کنار دیگر اقدامات خوب انجام شده، دنبال کند.
وی تاکید کرد: تولیدکنندگان ضمن تقدیر از اقدام اخیر وزیر اقتصاد در مورد ترخیص ماشینآلات با سپرده چکی، انتظار دارند سایر موانع نیز به همین ترتیب رفع شوند تا شاهد رشد تولید و به تبع آن اشتغالزایی و افزایش سطح رفاه جامعه باشیم.
روغنیگلپایگانی ادامه داد: مساله بعدی تامین ارز است، در واقع دولت ارز را تخصیص میدهد، اما در بخش تامین ارز مشکل داریم، به شکلی که تولیدکنندگان دچار چالشهای بسیار زیادی در این بخش شدهاند.