تشکل‌های اقتصادی باید نقش پررنگی در قانونگذاری و اجرای قانون داشته باشند

ابوالفضل روغنی از نقش تشکل‌ها در رشد و رونق اقتصادی می‌گوید؛

 

تشکل‌های اقتصادی باید نقش پررنگی در قانونگذاری و اجرای قانون داشته باشند

 

 

به دنبال برگزاری انتخابات شورای مرکزی فراکسیون تشکل‌های اتاق ایران در مهر ماه امسال، سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا به عنوان مقر این فراکسیون و ابوالفضل روغنی، دبیرکل فراکسیون انتخاب شد. این فراکسیون ۱۸۰ عضو از تشکل‌های اقتصادی مختلف را در دل خود جای داده است و اهداف مختلفی را ذیل برنامه‌‌های خود دنبال می‌کند. ایجاد شبکه در میان تشکل‌های اقتصادی، آشنایی تشکل‌ها از توانایی‌های همدیگر و هماهنگی در میان فعالان اقتصادی کشور از جمله اهداف و برنامه‌های این تشکل در مسیر پیش رو است که در سال آتی آن‌ها را دنبال خواهد کرد. در آخرین روزهای سال ۱۴۰۲ گفت‌وگویی با ابوالفضل روغنی گلپایگانی داشتیم درباره نقش تشکل‌ها در رشد و رونق اقتصادی، دبیرکل فراکسیون تشکل‌های اتاق ایران در این مصاحبه با تاکید بر نقش مهم و اثرگذار تشکل‌های اقتصادی در هر کشوری عنوان کرد که تشکل‌ها با ایجاد هم‌افزایی، رابطه و ارائه پیشنهادات در زمینه قانونگذاری، اجرای قانون، کنترل قانون و نظارت بر آن نقش موثری دارند. روغنی همچنین در بخشی از این مصاحبه گفت که فراکسیون اصلا جریان موازی و مقابل با اتاق بازرگانی نیست بلکه در دل اتاق بازرگانی و ذیل آن تعریف می‌شود و در کنار آن هم به عنوان یک باشگاه در همراهی با اتاق فعالیت خواهد داشت.

 

تشکل‌ها نقش سازنده و توسعه‌ای در اقتصاد کشور دارند

 

در ابتدا برایمان بگویید نقش تشکل‌ها در رشد و رونق اقتصادی چیست؟

قبل از هر چیز باید بگویم که موتور محرکه اقتصاد هر کشور، بخش مولد آن است، بخش مولد هر کشور نیز می‌تواند لوکوموتیو حرکت اقتصاد باشد، اقتصاد نیز در تمام دنیا از طریق NGO، سندیکا، انجمن و تشکل‌های اقتصادی می‌توانند شرایط خوب و مناسبی ایجاد کنند. در تمام دنیا تشکل‌های اقتصادی، نخبگان اقتصادی صنایع به شمار می‌آیند، به عنوان مثال در تشکل‌های کاغذسازان، کارتن‌سازان، برق، سیمان و لوازم خانگی جمعی از نخبگان هر صنعت در آن عضویت دارند که می‌توانند با ایجاد هم‌افزایی، مشورت و پیشنهادات مختلف و حضور پررنگ‌شان به قانون‌گذاران کمک کنند. همچنین تشکل‌ها می‌توانند در پیاده‌سازی آئین‌نامه‌ها و بخش‌هایی که می‌توانیم اقتصاد مولدی داشته باشیم، نقش پررنگ و تاثیرگذاری داشته باشند.

 

در این زمینه استفاده از نظرات متخصصان و کارشناسان تشکل‌ها چه کاربردی دارد؟

باید گفت که تشکل‌ها نقش سازنده و توسعه‌ای در اقتصاد کشور دارند تا بتوانند در خدمت و کنار بخش‌های مولد اقتصادی کشور باشند تا اقدامات سازنده و رو به جلو داشته باشند. تشکل‌ها بخش وسیعی از اقتصاد کشور به شمار می‌آیند، در همه کشورها نیز به تشکل‌های اقتصادی احترام می‌گذارند و دولت و بخش‌های مختلف سیاستگذاری و تصمیم‌گیری دولت از مشورت آن‌ها استفاده می‌کنند. بر اساس ماده ۵ قانون بهبود فضای کسب و کار به اتاق بازرگانی این اختیار داده شده است که تمام تشکل‌های اقتصادی را در قالب تشکل‌، سندیکا، انجمن، فراکسیون یا فدراسیون در کنار هم جمع کند تا از نظرات تخصصی آن‌ها برای بهبود فضای کسب و کار استفاده کنند.

 

اکنون نقش تشکل‌های اقتصادی در حوزه‌های کلان سیاستگذاری چیست؟

طبیعی است که با جمع شدن مدیران و نمایندگان شرکت‌های متعدد، واحدهای تجاری و اقتصادی دور هم، تشکلی راه‌اندازی می‌شود که این تشکل، نماینده آن بخش و حوزه می‌شود. اکنون در کشور ما نیز تشکل‌ها با ایجاد هم‌افزایی، رابطه و ارائه پیشنهادات در زمینه قانونگذاری، اجرای قانون، کنترل قانون و نظارت بر آن نقش موثری دارند. تشکل‌های صنفی و صنعتی غالبا در بخش تعاون و اصناف کشور داریم که می‌توانند در حوزه‌های مختلف به دولت و سیاستگذاران کلان کشور کمک کنند. در این میان در اتاق ایران، فراکسیون تشکل‌ها و بخش تشکل‌های اتاق بازرگانی که ساختار نسبتا قوی در داخل اتاق دارند برای استفاده بهینه و بهتر تمام تشکل‌های بخش خصوصی، سازمان قوی‌ای ایجاد کرده‌اند، البته مجلس شورای اسلامی نیز به زودی سازماندهی خواهد کرد و طبیعی است که از نظر نخبگان این بخش استفاده کنند، زیرا قانون هم به همه دست‌اندرکاران و مسئولان حکم کرده هر گونه تصمیمی که می‌خواهند در ارتباط با حوزه‌ها و بخش‌های اقتصادی بگیرند، حتما و قطعا از نظرات تخصصی بخش خصوصی به‌ویژه تشکل‌های اقتصادی استفاده کنند. سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا نیز با قدمتی بیش از ۳۵ سال فعالیت و تلاش همکاران‌مان توانستیم از جمله تشکل‌های قوی و موثر کشور باشیم. تشکلی که هم به مطالبات ذی‌نفعان خود پاسخ می‌دهد و هم از سوی دیگر در تمام جایگاه‌های قانونگذاری با سایر تشکل‌ها و انجمن‌های هم‌راستا هم‌افزایی و همراهی دارد، همه این‌ها دست به دست هم داده است تا سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا یک تشکل خوب، منسجم و قوی داشته باشد.

 

 آیا دولت از ظرفیت‌های تشکل‌های اقتصادی در تصمیم‌گیری‌ها استفاده می‌کند؟

این موضوع یک تکلیف قانونی است که دولت‌ها، مجلس و قوه قضائیه هر تصمیمی که بخواهد در حوزه بخش خصوصی بگیرد باید از مشورت این تشکل‌ها استفاده کنند. اما دولت، مجلس و قوه قضائیه بنا بر سلیقه رفتار می‌کنند تا قانون. اگر بر اساس نص قانون عمل کنند، تشکل‌ها می‌توانند به عنوان مشاوران این سه قوه نظرات سازنده و کارشناسی ارائه کنند. در این میان معتقدم که مجلس شورای اسلامی بیشتر از سایر قوا از ظرفیت کارشناسی تشکل‌های اقتصادی استفاده می‌کند در حالی که دولت هم باید بیشتر استفاده کند. ما نزدیک به ۲۰۰ نماینده در مجامع دولتی داریم که دولت می‌تواند از نظرات این افراد استفاده کند اما این اتفاق کمتر رخ می‌دهد و  انتظار داریم که نظرات کارشناسی آن‌ها بهره ببرند. اما در مجموع، باید بگویم که معدل نسبتا قابل قبولی در استفاده از نظرات و مشورت تشکل‌های اقتصادی دارد ولی معدل و نمره تاپی ندارد.

 

این فراکسیون چه فعالیت‌هایی را در زمره فعالیت‌های خود دنبال می‌کند؟

فراکسیون  در جهت تقویت، توانمندسازی، شبکه‌سازی و ایجاد هم‌افزایی برای تشکل‌ها فعالیت‌های خود را دنبال می‌کند، هدف نهایی و غایی آن این است که کلوپی و باشگاهی از تشکل‌ها ایجاد کند که در تداخل با وظایف اتاق بازرگانی هم نباشد، زیرا در بخش تشکل‌ها، اتاق بازرگانی مسئولیت اصلی را به عهده دارد و آن‌ها باید به این بخش و حوزه توجه داشته باشند. اما از سوی دیگر به عنوان یک باشگاه دور هم جمع می‌شویم، بعد پیشنهادات خود را به اتاق بازرگانی ارائه می‌دهیم، زیرا قانون اتاق را به عنوان مادر تشکل‌ها معرفی کرده است. بنابراین اصلا جریان موازی و مقابل نیستیم بلکه در دل اتاق بازرگانی و ذیل اتاق بازرگانی تعریف می‌شویم و در کنار آن هم به عنوان یک باشگاه در همراهی با اتاق فعالیت خواهیم داشت.

 

و در پایان بگویید به عنوان دبیرکل فراکسیون تشکل‌های اتاق ایران در سال پیش رو چه اولویت‌هایی را در نظر دارید؟

ببینید ما چند موضوع را در فراکسیون دنبال می‌کنیم، نخست بحثی است که تشکل‌ها را از حضور در انتخابات هیئت رئیسه محروم کردند، در این زمینه یک آئین‌نامه به صورت غیرقانونی به عنوان بند خاموشی عرف کرده‌اند. این آئین‌نامه بدون پشتوانه علمی و قانون را آورده‌اند و برای همه تشکل‌ها مانعی ایجاد کردند که در انتخابات هیئت رئیسه اتاق حضور داشته باشند. در این زمینه یکی از مهمترین اهداف ما این است که این بند را از طریق قانون، هیئت نمایندگان و مسیرهای قانونی حذف کنیم. موضوع دوم این است که چون می‌خواهیم یک باشگاه باشیم و در وظایف اتاق بازرگانی دخالتی داشته باشیم، اما به نوبه خود به دنبال ایجاد هم‌افزایی و رابطه میان تشکل‌ها هستیم، هر گونه توانمندسازی که می‌توانیم در کنار اتاق ایجاد کنیم جزو اهداف و برنامه‌هایمان است. هر چه این باشگاه تعداد بیشتری عضو داشته باشد بهتر است.