چطور بودجه طراحی و تولید بسته بندی را تعیین کنیم؟
در علم تبلیغات و بازاریابی از بسته بندی به عنوان فروشنده خاموش یاد میشود. زیرا بعد از تمام کمپینهای تبلیغاتی و ترفندهای بازاریابی، در نهایت این بسته بندی است که در لحظه خرید با خریدار تنها میماند و باید توپ را گل کند. بنا بر این فروشنده نهایی و خاموش، بسته بندی است.
در بسته بندیهایی که با تیراژ بالا تولید میشوند. بودجهای که برای طراحی بسته بندی صرف میشود سهمی ناچیز در قیمت تمام شده بسته بندی دارد. اما نقش بزرگی در افزایش احتمال فروش آن بازی میکند. البته نوع محصول در اندازه این نقش مؤثر است. مثلن خلاقیت در طراحی یک جعبه خرما نسبت به خلاقیت در طراحی یک جعبه پیتزا نقش بیشتری در فروش محصول ایفا میکند. زیرا خریدار پیش از خرید خرما با بسته بندی روبرو میشود و طرح بسته بندی میتواند در کنار سابقه ذهنی او از برند، و کیفیت و قیمت محصول در تصمیم خریدار مؤثر باشد. اما در خرید پیتزا، خریدار زمانی با جعبه پیتزا روبرو میشود که آن را خریدهاست و بسته بندی تنها میتواند با هماهنگی که با هویت بصری برند دارد زنجیره سابقه ذهنی خریدار از برند را کاملتر کند.
یا مثلا در بسته بندی لوازم خانگی بزرگ نقش محصول از نقش طراح بسته بندی بزرگتر است. شما در هنگام خرید یک یخچال یا ماشین لباسشویی یا تلویزیون بر اساس کاراییها، کیفیت و زیبایی محصول تصمیم میگیرید نه بر اساس بسته بندی آن.
نتیجه اینکه اگر بسته بندی در فروش محصول شما مؤثر است. در هر شرایطی برای طراحی بسته بندی و دریافت مشاوره برای انتخاب متریال مناسب هزینه کنید و خصاصت به خرج ندهید. زیرا اگر درست هزینه کنید. سودی که میبرید بسیار بیشتر از پولی است که پرداخت میکنید.
قیمت تمام شده بسته بندی
نظریهای در بازاریابی میگوید رقمی که میتوانید برای طراحی و تولید بسته بندی یک محصول هزینه کنید حداکثر نباید بیش از ۸ درصد قیمت فروش محصول باشد. اما واضح است چنین نظریهای را نمیتوان درباره تمام محصولات و بسته بندی ها به کار برد. در بسته بندی کالا موارد زیادی هستند که از این قانون پیروی نمیکنند و گاهی هزینه بسته بندی آنها تا ۶۰ درصد قیمت فروش آنها را شامل میشود. این برمیگردد به محدودیتهای بسته بندی آن محصول، شرایط رقابت در بازار و تقاضای مخاطب هدف.
نقش بازار در تعیین قیمت بسته بندی
بهتر است موضوع را بایک مثال توضیح دهیم: همه ما در هنگام خرید عطر و ادکلن تحت تأثیر سه عامل تصمیم میگیریم: بو و ماندگاری عطر و ادکلن، ظرف عطر و ادکلن و جعبه عطر و ادکلن. پس اگر طبق قانون ۸ تا ۱۰ درصد برای بسته بندی آرایشی و بهداشتی هزینه کنید. قطعا محصول روی دستتان خواهد ماند.
محدودیت در تولید بسته بندی
برای این موضوع هم یک مثال واضح وجود دارد. در بسته بندی آب آشامیدنی، قیمت بطری بسیار بیشتر از قیمت آب درون آن است. این بر میگردد به محدودیتهای بسته بندی، نه تقاضای بازار و مخاطب هدف. اتفاقا مخاطب هدف ، از خرید آب ارزانتر استقبال میکند. جالب است بدانید قوطی پِت که یک بسته بندی گران قیمت برای آب آشامیدنی به حساب میآید، در حال حاضر ارزانترین روش بسته بندی آب آشامیدنی است.
کلام آخر
برای تعیین بودجه طراحی و تولید بسته بندی باید نسبت به محصول، بازار و مخاطب هدف خود شناخت کافی داشته باشید. سپس با مشوت گرفتن از مشاوران دریابید چه تکنیکهایی برای تولید بسته بندی محصول شما وجود دارد. با دانستن این چهار گزینه میتوانید طراح و زنجیره تامین مناسب برای تولید بسته بندی محصول خود را انتخاب نموده و دست بکار شوید